Raskenmerken van de Zwitserse witte herder | Metztli

Met uw toestemming plaatsen wij “tracking cookies” op uw computer. Deze cookies gebruiken wij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van uw online gedrag.
Dit profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.


Raskenmerken van de Zwitserse witte herder


 

Geschiedenis

De Zwitserse witte herder vindt zijn directe oorsprong terug bij de Duitse Herder. Vroeger was het normaal dat er tussen de donker gekleurde Duitser Herderpups wat witte exemplaren zaten. Rond de jaren ’60 besloot men in Duitsland dat de witte exemplaren van Duitse Herders geen bestaansrecht meer hadden door ze als ongewenst te betitelen. In zowel Amerika als Canada dacht men daar anders over. Er werd in deze landen gretig gebruikt gemaakt van de werkbereidheid van deze honden door ze in te zetten als: blindengeleidehond, politiehond, speurhond en reddingshond. Gesteld kan worden dat het ras in deze landen tot volwassenheid is gekomen. Toen uiteindelijk de Zwitsers een aantal van deze witte herders uit Amerika importeerden, hebben ze de naam “Amerikaans-Canadese Witte Herdershond” veranderd in “Zwitserse Witte Herder”. De belangrijkste raskenmerken van de Zwiterse witte herder:

Qyra zwitserse witte herder pup

 

Karakter

Qyra zwitserse witte herder intelligent
De Zwitserse Witte Herder heeft een uitgesproken persoonlijkheid die gekenmerkt wordt door zelfvertrouwen. De Zwitserse Witte Herder is erg evenwichtig, maar als de situatie daarom vraagt is hij gretig en alert en klaar om te werken. Het is een ras die zeer intelligent is, energiek, hard werkt, en nieuwsgierig en loyaal is. Het karakter van de Zwitserse Witte Herder is zachter en milder dan die van de Duitse herder, maar wanneer dat nodig is, is hij zeer bereid en in staat om zijn familie te beschermen.

 

Vacht

De Zwitserse herder heeft een dubbele vacht met een zachte dikke ondervacht. De bovenvacht is stugger haar. Binnen de Zwitserse herders zijn er twee soorten vachten: een korte versie en een langere versie (de kortstokhaar en de langstokhaar). Bij de langere (langstokhaar) vacht zie je bij de achterpoten en vaak achter de oren duidelijk lange haren. De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft weinig extra verzorging nodig. De vacht is zogenaamd ‘zelfreinigend’. Modder en zand zijn er makkelijk uit te borstelen waardoor het onnodig is ze vaak te wassen. Twee maal per jaar kent het ras een ruiperiode.
Qyra zwitserse witte herder vacht

 

Opvoeden

Qyra zwitserse witte herder socialistatie
De Zwitserse Witte Herder vraagt een goede socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze zijn gehoorzaam en hebben een "will to please" waardoor ze snel leren. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid, beloning en consistentie. Maar zeker geen ruwe of hardhandige methoden. Zwitserse Witte Herders hebben zowel hoedende als beschermende instincten. Hij zal het hoeden toepassen op alles wat beweegt. Bij mensen die hij kent is hij zeer open en vriendelijk en bij vreemden is hij alert en voorzichtig maar niet ongerust. Vanwege hun intense loyaliteit en liefde voor kinderen zijn het uitstekende familie honden.