20052021

 

20-05-2021

Progesteron

Zwitserse herder Qyra loops - grafiek

Qyra is nu 8 dagen loops. Vandaag zijn we bloed gaan prikken. We weten dat dit nog te vroeg is, maar zo kunnen we de stijging in progesteron goed opvolgen. De progesteron is 1,88 ng/ml. 

Tijdens de pro-oestrus wordt door de eierstokken veel oestrogenen gevormd. Dit hormoon bereidt de teef voor op de bevruchting. Op de overgang van pro-oestrus naar oestrus wordt er vanuit de hersenen plotseling veel LH (luteiniserend hormoon) afgegeven. Tussen 1 en 3 ng/ml vind de LH piek plaats.

De productie van oestrogeen neemt daarna af en de eierstokken gaan nu progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Ongeveer 2 dagen later vindt de ovulatie (eisprong) plaats. De productie van progesteron stijgt daarna snel. Bij een waarde van het progesteron van 5-6 ng/ml vindt de ovulatie plaats, bij een waarde boven de 10 ng/ml moet de dekking plaatsvinden.

Uit onderzoek is gebleken dat de ovulatie bij de teef kan plaatsvinden van 3 tot 48 dagen na aanvang van de eerste bloedige uitvloeiing. Door het progesteron gehalte exact te meten kan voor de hond het juiste dektijdstip bepaald worden.