Nieuws

 

24-05-2021

Gedekt

Deze morgen hebben we geprobeerd om te dekken, spijtig genoeg lukte het Bo niet. Daarom hebben we een rustpauze gegeven en deze avond opnieuw geprobeerd.
Ook deze keer lukte het hem niet. Wat had ik graag pups van Bo gehad. Maar hij is bijna 11 jaar, en je merkte dat hij snel moe was. We de backup hebben opgebeld. Gelukkig konden ze zich vrij maken en heeft Odin (Presto Odin v.'t Sarsven) de klus geklaard.

 

 
 

 

23-05-2021

Progesteron

Zwitserse herder Qyra loops - grafiek

Qyra is nu 11 dagen loops. Gisteren had ze een bloedwaarde van 4.9 ng/ml. Deze morgen was die doorgestegen naar 8.9 ng/ml.
Morgen gaan we de eerste keer dekken. Dinsdag een tweede keer.

 

 
 

 

20-05-2021

Progesteron

Zwitserse herder Qyra loops - grafiek

Qyra is nu 8 dagen loops. Vandaag zijn we bloed gaan prikken. We weten dat dit nog te vroeg is, maar zo kunnen we de stijging in progesteron goed opvolgen. De progesteron is 1,88 ng/ml. 

Tijdens de pro-oestrus wordt door de eierstokken veel oestrogenen gevormd. Dit hormoon bereidt de teef voor op de bevruchting. Op de overgang van pro-oestrus naar oestrus wordt er vanuit de hersenen plotseling veel LH (luteiniserend hormoon) afgegeven. Tussen 1 en 3 ng/ml vind de LH piek plaats.

De productie van oestrogeen neemt daarna af en de eierstokken gaan nu progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Ongeveer 2 dagen later vindt de ovulatie (eisprong) plaats. De productie van progesteron stijgt daarna snel. Bij een waarde van het progesteron van 5-6 ng/ml vindt de ovulatie plaats, bij een waarde boven de 10 ng/ml moet de dekking plaatsvinden.

Uit onderzoek is gebleken dat de ovulatie bij de teef kan plaatsvinden van 3 tot 48 dagen na aanvang van de eerste bloedige uitvloeiing. Door het progesteron gehalte exact te meten kan voor de hond het juiste dektijdstip bepaald worden.

 

 
 

 

12-05-2021

Qyra loops

Nieuws Zwitserse herder Qyra loops

Hoe mooi is de natuur. Net 6 maanden na de vorige loopsheid is Qyra loops geworden.

Qyra liet de afgelopen weken goed aanvoelen dat ze bijna loops was. Wat een prachtige hond, so in love...